A+ A A-

Статии

„Стара хартия за нова книга“ започва четвъртото си издание от Хасково

Инициативата ще провери любовта на хасковските деца към книгите и природата и ще ги зарадва с нова книга.

 

За първи път в град Хасково ще се проведе детският празник „Стара хартия за нова книга“. Под надслов „Почисти и прочети“ децата ще имат възможност да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците – и междувременно сами да си изберат книжки. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор както и подаръци от партньорите на празника. Организаторите напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.
 
Събитието ще се проведе на 10 септември от 10:00 до 14:00 ч. на сцената на пл. „Свобода“ в рамките на седмицата на празниците за деня на града. Кампанията се организира от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ и се провежда със съдействието на Община Хасково и Регионална библиотека  „Хр. Смирненски“.
По време на празника децата ще могат да се насладят на екотеатърa „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка“ – история за три животинчета, които живеят в парка и се хранят с отпадъци от опаковки. След шоуто всяко дете ще получи комикс книжка за оцветяване с историята на героите, представена от Театъра на приказките – София. В програмата са предвидени забавни викторини на литературна и екотематика с много подаръци и приятни изненади за децата и техните родители. Много музика, танци, игри и интересни предизвикателства очакват всички гости на празника.
 
За настроението на присъстващите ще се погрижат детски и тийнейджърски вокални групи и танцови състави, сред които спортните клубове „Гранд“, „Тангра“, „Мега спорт“, „Торнадо“, акробатите от КГС „Юнак“ и звездите на аеробиката от КА „Виолена“ и „Seven Go“. На сцената на пл. „Свобода“ ще се изявят и талантите от детска вокална група „Орфейче“, детски танцов ансамбъл „Южняче“, балетна формация „Рона“, хор „Орфей“ и мажоретен състав „Хасково“.
 
Средствата от събраната стара хартия в Хасково и в другите три града на кампанията ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД.
 
Началото на празника „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгите и четенето. Над 9300 деца се включиха в трите издания на инициативата през 2013, 2014 и 2015 г. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране повече от 50 тона хартия и получиха над 10 000 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 657 дървета.
 
През 2015 г. акцията придоби национален характер с включването на Русе и Пловдив в кампанията, а през 2016 г. жителите на София, Хасково, Варна и Русе имат възможност да възпитат своите деца в любов към четенето и отговорно отношение към околната среда.
 
Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат!

Copyright © 2012 | All Rights Reserved | Община Хасково | Created by Blue Art