A+ A A-

51 години "Китна Тракия пее и танцува"

На 14 май 2016 г. в парк "Кенана"  ще се проведе Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува”

Вече 51 години, Община Хасково продължава традицията за провеждане на събора, възприет като празник на народното автентично творчество.

В 51-то издание на „Китна Тракия пее и танцува” ще участват 65 фолклорни групи и 35 индивидуални изпълнители на две сцени за възрастни. За децата е предвидена трета, Детска сцена, на която ще се изявят 19 индивидуални изпълнители и 19 детски формации. Участниците са от 44 населени места и 18 общини. Община Хасково присъжда златен, сребърен и бронзов медали във всяка категория. 
Съборът ще започне в 9.00 часа на 14 май с Фолклорно дефиле от входа на Зоопарка до сцените и ще продължи в 9.30 с изпълнения на трите сцени. 
 
В рамките на събора Община Хасково организира още:
-„Улица на занаятите“ на 12,13, 14 и 15 май на пл. „Свобода“. Участниците са дипломирани майстори-занаятчии от цяла България. Гражданите и гостите на Хасково ще имат възможност да се докоснат както до практикувани в миналото занаяти, така и до осъвременените им варианти - грънчарство, дърворезба, гравюра, кожарство, ювелирство, пластики с вълна, кукларство, свещолеене и свещорязане, декупаж, топено стъкло, металопластика, ножарство, иконопис, струговано дърво, ковачество, лъжичарство, кошничарство, кована мед и др.
- Етнографска изложба на НЧ „Пробуда-1905“, село Криво поле, която ще бъде разположена  в близост до сцените в  парк „Кенана“ на 14 май.
 

Copyright © 2012 | All Rights Reserved | Община Хасково | Created by Blue Art