A+ A A-

9 май - Ден на Европа

По повод Деня на Европа, Община Хасково организира

Пленер за детска рисунка на тема "Гълъбът на мира", който ще се проведе на 9 май от 10.00 часа пред ОНЧ "Заря".

Празничната програма ще продължи от 18.00 часа в ДКТ "Иван Димов" с концерт на Камерен оркестър - Хасково.
Диригент Цанислав Петков.
Вход:свободен. 
 
Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.
Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз. През 1985 г. в Милано държавните и правителствените ръководители на страните от тогавашната Европейска общност решават 9 май да бъде празникът на Европейския съюз.
Всяка година хиляди хора участват в посещения, дебати, концерти и други събития, които са посветени на Деня на Европа и имат за цел да се повиши осведомеността за Съюза.
 

Copyright © 2012 | All Rights Reserved | Община Хасково | Created by Blue Art