A+ A A-

Култура


Традиции и съвремие


Миналото и настоящето на Хасково се свързват с имената на много изтъкнати творци, които заедно с хилядите негови граждани създават свободния дух и неповторимата атмосфера на града. Историческият музей, художествените галерии, регионалната библиотека и читалищата съхраняват културата и достиженията на много поколения. Драматично-кукленият театър, Клубът на дейците на културата, симфоничният, духовият и народен оркестър, фолклорните ансамбли, хоровете изграждат палитрата от културни институции и богатата културна оферта на Хасково.


Ежегодно през април Националният конкурс за дебютна литература “Южна пролет” среща в Хасково млади и талантливи творци в областта на поезията, прозата, литературната критика и киносценария. Тези литературни празници имат своя запазена духовна територия, в която младата българска литература извървява своите първи стъпки.


Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ вече повече от 40 години се провежда на открити сцени в парк “Кенана” през месец май. В събора участват любителски фолклорни колективи и индивидуални изпълнители на автентичен фолклор. Многобройна публика наблюдава с интерес тези великолепни прояви на народната мъдрост и танцувалност, които пленяват със своята автентичност и пъстрота.


През май в Хасково се провежда и доста по-младият Национален фестивал на камерния танц. През юни градът е домакин на Националния конкурс на старата градска песен и шлагер „С песните на Ари“. През същия месец в Хасково се провеждат и Театрални празници, когато в открити сцени за изява на водещи наши и чужди театрални трупи се превръщат улични и паркови пространства, възрожденски къщи и развлекателни заведения.


Музикалните дни “Проф. Недялка Симеонова” носят името на бележитата българска цигуларка, родена преди повече от 100 години в гр.Хасково. Виртуозната музикантка оставя трайни следи в българската и световната музикална култура. Паралелно с Музикалните дни се провежда конкурс за млади цигулари. Със своите талантливи изпълнения младите български и чужди цигулари, разкриват красотата на музикалното изкуство и доставят незабравими мигове на публиката.


От столетия дните около Рождество Богородично - 8 септември, са празнични за града. От 1993 г. с решение на Общински съвет 8 септември е обявен за Ден на Хасково. Седмицата около тази дата е кулминацията на културните събития в града. Тържествата за Празника на Хасково стават център на многобройни културни и спортни прояви,  официални и творчески срещи, делови разговори, конференции и др. В дните на Хасково могат да се видят и постиженията на всички ансамбли, състави и клубове от града, представящи своите умения в областта на фолклора, модерния балет, песенното и танцовото изкуство.


Институции


Драматичен театър “Иван Димов”

Началото на театрална дейност в Хасково се поставя през 1879-1882 год. oт Антон Попов, изиграл сериозна роля не само в театралната история на Хасково, но и в историята на националния ни театър.  Професионална театрална дейност в Хасково съществува от 1921 год., а сградата на театъра е построена през 1926 год. Носи името на един от най-добрите драматични и киноактьори у нас – Иван Димов, който е бил актьор и режисьор в града.
С името на хасковския театър е свързано творчеството на много видни български театрални дейци - Георги Стаматов, Вяра Делчева, Иван Кондов, Вели Чаушев, Георги Черкелов, Никола Тодев, Анна Кендалова, Васил Михайлов, Асен Шопов, Иван Добчев, Мариана Крумова, Стефан Янков, Георги Налбантов, Златина Тодева, Пенко Пенков, Иван Чаушев, Атанас Димитров, Диян Мачев и много други. Днес в театъра работят едни от най-изявените творци в сферата на кукления и драматичен театър. Тук гостуват и много млади актьорски таланти, които със свежестта на своите изпълнения провокират публиката и изострят нейния усет към експеримента в този тип изкуство.

www.dkth.org


Регионален исторически музей

Музеят съхраняват над 120 000 движими паметници на културно-историческото наследство. От особено значение са колекциите от праисторически, антични и средновековни материали от керамика, камък, желязо и стъкло – оръдия на труда, накити, идоли, предмети от бита и изкуството. Вниманието привлича богатата колекция от антични и средновековни монети, които са повече от 22000. Етнографските колекции от земеделски и занаятчийски оръдия на труда, колекциите от медни съдове, накити и облекло, произведения на народното приложно изкуство, градският бит и други са едно от достойнствата на музея. Част от ценното културно наследство, което се съхранява и показва в музея са колекциите от оръжие, икони, предмети свързани с просветните, църковни и национално освободителните борби на българите от този край. Завиден е фонда от стари снимки на Хасково, показващи неговото многопосочно развитие и изграждане. Своето място в историята на града има и колекцията от произведения на изобразителното изкуство – живопис, графика и скулптура.

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Музей на тракийското изкуство

Музеят е изграден край с. Александрово по линия на Програмата на японското правителство за безвъзмездна помощ в областта на културата. Официално е открит на 15 май 2009г. от Техни Императорски Височества Принц и Принцеса Акишино.
Постоянната експозиция в Музей дава информация за откритата в близост тракийска гробница от IV в.пр.Хр. в контекста на тракийската култура от периода на нейния разцвет V - ІІ в пр. Хр. Тракийското културно наследство в регионален обхват е представено чрез движими паметници на културата от периода на късножелязната епоха (VІ – І в. пр. Хр.). Могат да бъдат видяни най-забележителните археологически паметници в Източните Родопи, Сакар планина и по долината на р. Марица.

www.aleksandrovo.com


Художествена галерия “Атанас Шаренков”

Галерията е създадена през 60-те години на XX в. като част от Историческия музей. Притежава повече от 1600 произведения на изкуството: живопис, графика и скулптура. В колекцията са представени известни български майстори класици: Стоян Венев, Дечко Узунов, Златю Бояджиев, Ненко Балкански, Александър Поплилов, Никола Маринов, Илия Петров и др. В нея могат да се видят и произведения на най-големите съвременни български творци: Светлин Русев, Димитър Киров, Теофан Сотиров, както и местните Димитър Иванов и Петър Толчев. От три години галерията разполага и с голямо дарение от д-р Враджалиев със сто творби от наши известни класици.

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Галерия “Форум”

Галерията е филиал на Художествена галерия "Атанас Шаренков", разположена е в непосредствена близост до театъра и има 130 кв.м изложбена площ. В приземния етаж е обособен постоянен базар. В залата на партера се организират изложби на художници от града, страната и чужбина. Тук са излагани творби на автори като Вежди Рашидов, Георги Трифонов, Любен Диманов, Жорж Папазов, Христо Явашев - Кристо, Светлин Русев, Николай Янакиев, Владимир Чукич и художници свързани с Хасково като Янаки Кавръков, Румен Гаргов, Дима Петрова, Симеон Тодев, Тодор Овчаров, Иван Парасков, Иван Чаушев и много други.

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Регионална  библиотека “Христо Смирненски”

Най-големият културно-информационен институт в Хасково е създаден през 1953г. Днес библиотеката разполага с 2 зали за свободен достъп и заемане на книги за дома, 5 читални, 7 книгохранилища и други помещения. Библиотечният фонд е 395 хил. тома, раздадената годишно литература – 192 500 тома, 6570 са читателите, а посещенията в различните сектори на библиотеката – 78 хил. Всички сектори работят за по-активна връзка с читателите, те са информационният посредник между потребителите и книжовното богатство.

www.library-haskovo.org


Читалище “Заря”

Читалището е едно от първите в българските земи, с водеща роля в духовния и социалния живот на Хасково. Тук се играят първите театрални представления, организират се театрален и литературен кръжок, оркестър, хор, създава се народен университет. В библиотеката му се натрупва огромно книжно богатство, което днес надвишава 118 хил. тома. Повече от 50 години детските школи в читалището работят за развиването на естетическия усет и за повишаване знанията на младите.

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Младежки център

Дейността му е насочена към социализацията и образованието на децата и младите хора, към предоставяне на интересни дейности за тяхното свободно време. Тук децата на Хасково добиват повече знания по история и етнография, физика, астрономия, космонавтика, математика и др. Работи Студио „Театър“, Детска музикална школа за пиано, синтезатор и народно пеене. В Центъра творят детски хор „Орфей“, детска вокална група „Орфейче“, балет „Тангра“, детски танцов ансамбъл „Южняче“, рок групи. Предоставя се възможност за спорт и на свободно организирани групи.

www.yc-haskovo.org


Комплекс “Спартак”

Богатият културен и спортен календар на града намира изява и на сцената на Културно-спортен комплекс “Спартак”. Уникалното съоръжение с капацитет от 3500 амфитеатрално разположени зрителски места и покрито сценично пространство от над 300 кв.м., дава възможност за удовлетворяване предпочитанията на публиката към различни по своя характер развлекателни и спортни прояви. Пред сцената на Културно-спортния комплекс е изградена открита ледена пързалка с площ от 600 кв.м, която привлича много посетители през зимните месеци. Пързалката дава възможност едновременно на 200 желаещи да придобиват умения за фигурно пързаляне под вещото ръководство на инструктори. Тук провежда своите тренировки и детския хокеен отбор на Хасково.

Copyright © 2012 | All Rights Reserved | Община Хасково | Created by Blue Art